tirsdag den 18. august 2009

GÆT EN LORT - af Sebastian Klein og Lars Ostenfeld


Nu er det for galt! Det er simpelthen en rigtig møg bog, er det. Altså den nye vi har fået. Det er osse ham Sebastian Klein! Og så en quiz bog. Sådan noget lort. Rent ud sagt. Lort, lort, lort. Handlingen - lort. Fotografierne - lort. Emnet: Lort! Og hvad med mig? Hvordan kan jeg som autoritet og vældig dannet Bibliotekar - med stort B - hvordan kan jeg bevare bare en smule af min værdighed, når jeg nu skal til at udlåne dette lorteværk. Den eneste formildende omstændighed er toiletbrættet på bogens forside. Desværre kan man lette på det og se ned på en saftig pølseformet lort i kummen. Som sagt: det er for galt! Sådan noget LORT!!!

Så kan det godt være, at Sebastian faktisk fortæller både lærerigt, underholdende og ganske nøgternt om alverdens former for lort. Ikke så meget - eller rettere lige nøjagtig så meget fis med det. Og at Lars Ostenfeld har taget nogle fine fotos af både dyr og deres lort. Og det kan godt være, at det er nogle skide sjove statistikker om, at den daglige globale produktion af menneskelort vil kunne nå til månen og et skide stykke tilbage igen, hvis man lagde det i en lang, brun og ikke alt for smattet pølse. Det er lort, og han gør det med vilje. Ja man skal næsten se det for at tro det! Og så er den skid slået!

3 kommentarer:

  1. så for søren, det var alligevel for meget for litteraten!

    SvarSlet
  2. Afføring (lat: faeces eller fæces, også kendt som lort (folkeligt, vulgært), bæ og puha (barnesprog)) er betegnelsen dels for menneskers og dyrs udskillelse af faste affaldsstoffer og dels for disse stoffer. Når man "har afføring", udskiller man "afføring"; i sundhedsfaglig sammenhæng sondres mellem de to, da udskillelsen benævnes defækation, mens produktet er fæces. Da situationen er almenmenneskelig, men alligevel tabubelagt, har den fremkaldt en lang række finere omskrivninger, som mere eller mindre knytter sig til barnesprog. På den anden side findes der en mindst lige så lang række udtryk på slang og i vulgærsprog, som dels kan misbruges om situationen, og dels kan bruges nedsættende om helt andre ting. Således misbruges ordene ofte til at tiltegne noget en negativ betydning.

    Det er værd at bemærke, at afføring i sig selv er én af de nævnte omskrivninger. På gammelt nordisk hed processen skita (= "udskille"), et ord som (i sin nutidige form, "skide") synes på vej til at blive god tone igen. Både børn og forældre går uden om barnesproget og kalder tingen ved dens oprindelige navn.

    SvarSlet

Bland dig! Smid din kommentar hér